Hvordan sette opp remote desktop (VNC) på mac

Både Apple og windows leverer sin egen løsning av VNC (Virtual Network Computing), ofte kalt remote desktop. Det går ut på at man kobler seg til en annen maskin over internt nettverk eller internett, og får overført skjermbildet slik at man kan utføre oppgaver på den andre maskinenen.Å gjøre dette på et intern nettverk er ganske lett, men når man sitter bak en router er det straks litt mer tricky. Routeren din vil få tildelt et IP nummer fra bredbåndsleverandøren din, og når du går på sider som dette whatismyipaddress.com så vil du få opplyst din routers IP-adresse. Men om du skjekker System Preferences > Nettwork vil du se at du ikke har det samme ip-nummeret der. Det skyldes at på ditt trådløse nettverk kan det være flere maskiner. Routeren deler derfor ut interne ip-nummere for å holde styr på de forskjellige maskinene.Nettwork - Using DHCPSkjermbilde 1 – Default innstilling når du er koblet trådløst til en router hjemme.Vi kan selvfølgelig ikke ta over det eksterne IP-nummeret routeren har, men det vi kan gjøre er å gå inn å få routeren til å videresende forespørsler på de portene vi ønsker. F eks så foregår all surfing på port 80. Det kan du se ved å prøve å skrive inn www.gerhardsletten.no:80 i nettleseren din, du vil da få opp den samme siden som du får opp ved å skrive www.gerhardslette.no Altså om vi ønsker at når noen skriver inn ip-nummeret til routeren vår i sin nettleser, så kommer de til vår maskin må vi få routeren til å videresende forespørsler på port 80. Den engelske utrykket for dette er «Port forwarding».

Steg 1 – Din egen maskin må ha et fast ip-nummer på internnettet

Som du så på skjermbilde 1, så hadde routeren ip-nummeret 10.30.60.1, og Configure IPv4 stod på «Using DHCP». Det betyr at hver gang jeg slår på maskinen min, og den sier til routeren: «Her er jeg, hvilke adresse skal jeg ha idag?», så gir routeren min den første ledige adressen eller ip-nummeret. Men siden vi ønsker at routeren skal alltid sende forespørsler til min maskin, så trenger jeg å ha et fast nummer på internnettet.Nettwor - Manuell IP

  1. Bytt derfor til «Manually» og sett gjerne inn det ip-nummeret du allerede hadde fått tildelt automatisk, altså i dette tilfelle: 10.30.60.2
  2. Før du lar disse innstillingene tre i kraft må du også gå på din bredbåndsleverandørs nettside og finn ut hva deres DNS Servers er. De lå her hos Nextgentel.
  3. De andre innstillingen skal du ikke røre. Om noe skjærer seg, og du ikke kommer på nett, så bytter du bare tilbake til DHCP.

Steg 2 – Åpne brannmuren (firewall) lokalt på din maskin

Sharing - FirewallFor at VNC skal fungere på maskinen må vi gå inn på System «Preferences > Sharing» og velge tabben Firewall. Klikk på New og velg VNC under Port Name. Feltene under vil automatisk bli fylt inn med de portene VNC bruker: 5900-5902.

Steg 3 – Endre konfigurasjon på router

Det vi skal gjøre nå er å få routeren til å videresende forespørsler utenfra på VNC portene (5900-5902) direkte til vår egen maskin. For å gjøre dette må vi logge oss inn på routeren. Det et finnes to måter å gjøre dette på, jeg vil bruke alternativ 2:

  1. Skriv inn ip-nummeret til routeren i nettleseren din. Du vil da bli spurt etter router-passordet. Du kan få dette passordet ved å kontakte din bredbåndsleverandør. På www.portforward.com finner du hvordan du kan gjøre dette på en mengde forskjellige routere
  2. Nextgentel har en egen sider for å gjøre dette: endring.nextgentel.no Her logger du inn med Aktiveringspassord og kundenummer. I motsetning til routerpassordet, sender Nextgentel deg dette når du bestiller abonnement hos dem.

På den første siden som møter deg velger du linken nederst: «Gå til avansert konfigurasjonsmeny» Du får da opp dette vinduet:Nextgentel - Avansert konfigurasjonsmenyDeretter velger du «Endre offentlige servere på lokalnettet», da får du opp dette vinduet:Nextgentel - Offentlige servereNederst fyller du inn din ip-adresse på lokalnettet, som vi satte i Steg 1. Deretter 5900 i Første port, og 5902 i Siste port. Trykk deretter på Legg til oppføring, og til slutt Lagre endringer i router.Tilbake i  den Avansert konfigurasjonsmenyen må vi også endre filterene for å åpne for de samme portene. Trykk på «Endre filtersett i routeren»:Nextgentel - legg til filterNederst må du lage et filter for de 3 portene vi åpnet. Fyll ut som jeg har gjort her, men sett Mottakerport: Er lik 5900. Du må gjøre dette for 5901 og 5902 også! Regelnummer tror jeg ikke har noe å si, så du kan bare lå den stå.Nå er oppsette på routeren komlett! Du kan sjekke om det fungerer ved å gå til www.gotomyvnc.com og trykke på knappen «Run Check Now on ‘Din routers ip-adresse’…»

Steg 4 – Innstallere VNC Server

Neste steg er å laste ned en VNC server. Det finnes mange varianter her, men jeg installerte Vine Server fra Redstone fordi denne var gratis. Du laster den bare ned og åpner Vine Server:Vine Server main windowNår du åpner denne så starter serveren automatisk. Det eneste du trenger å gjøre er å sette et passord, så ikke alle kan koble seg til din maskin. Du kan også sette Display Name til det du vil klienten skal se du heter når han kobler seg til. Legg merke til at Port står på 5900, som du husker fra Steg 2 og 3 var det blant annet denne porten vi åpnet for på Brannmuren og i Routeren.

Steg 5 – Koble seg til fra en annen maskin

Når å koble seg til den maskinen som du satte opp VNC serveren trenger du en VNC Klient. For mac finnes Chicken of the VNC.Chicken of the VNC - screenFyll i ip-nummeret til routeren hvor maskinen du ønsker å koble deg til står i Host:, og passordet du satte i Vine Server. Trykk Connect! Om du ikke får koblet deg til så prøv å bytte display, du kan velge fra 0-9. Den maskinen du ønsker å koble deg til må selvfølgelig være påslått, og Dvaleinstillingene må være slik at den ikke går i dvale.Lykke til!

Flere tips

  • Om du synes det er kjipt å måtte huske på det kjedelige ip-nummere til maskinen du ønsker å koble deg til, så kan du få satt opp en url som peker til ditt ip-nummer på www.dyndns.com. Du kan f.eks. få en adresse som gerhardsletten.is-a-geek.com som peker til din maskin.
  • Under Steg 4 kan du lett videresende forespørsler på Port 80 også, slik at du kan bruke din egen mac som webserver.

Om Gerhard Sletten

Gerhard liker fisk.
Dette innlegget ble publisert i Computer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.