CakePHP – Søte kaker små og store

CakePHP logo med gershÅ programmere er gøy. Men siden jeg lærte meg PHP og skrev min første CMS en påske for 6-7 år siden (enkle greier) har jeg skjønt at å skrive ting fra bunn av er tidkrevende greier. Skal man få litt fart på sakene trenger man litt grunnlag, noen som har skrevet den grunnleggende funksjonaliteten for deg. I den forbindelse har jeg testet et par tutorials med hypen Ruby on Rails. Men RoR er vanskelig å hoste på standerd webhotell så jeg har droppet den til fordel for CakePHP antakelig kjører på de fleste LAMP oppsett.I Mac applikasjoner har jeg blitt veldig bortskjemt med Interfacebuilder og Cocoas mange framework som f eks CoreData. På webben er en av favorittene Ezpublish, som lar deg jobbe med «custom-content». Bakdelen med Ez er at den er veldig tung med sine 30 mb med PHP klasser, og har en admin som kunne vært litt mer rask.

Valget falt på CakePHP

Først skal det sies at det finnes mange andre PHP framework der ute med tilsvarende funksjonalitet som CakePHP. Men en må man jo velge, og etter å ha lest en artikkel i Practical Web Design om framework ble det altså CakePHP jeg startet med.

Tutorials jeg har fulgt

Da jeg lærte meg Cocoa så kjørte jeg gjennom sikkert 30 tutorialer før jeg begynte å skrive WorkTimer. Å lære etter denne metoden fungerer veldig bra når det man skal lære er «pragmatisk teori» så med CakePHP har jeg begynt i samme løypa.Med en litt rusten PHP (på jobben skriver mest i template språket for Typo3) startet jeg ut. Hittil har jeg vært gjennom disse tutorialene:

  1. Blog tutorial på cakephp.org: Installasjon lokalt av CakePHP, og oppsett av en enkel blog applikasjon. OK!
  2. Scaffolding av en bokmerke applikasjon på grahambird.co.uk: Viser hvordan man ved bare å sette opp modellen (som i MCV-apps) kan få CakePHP til å generere all annen kode. Bra for rask programutvikling. RASK!
  3. 21 ting om CakePHP på avatarfinancial.com: Liste med grunnleggende ting vært å vite når man starter på CakePHP. OK!
  4. Eksempel DB-relasjoner på developer.com: Ved hjelp av Scaffolding setter man opp en rask applikasjon som lar deg lage en fotballspiller vs. lag. NYTTIG!
  5. Ajax task list på grahambird.co.uk: Viser bruk av script.aculo.us for å lage en enkelt todo-list. BRA!
  6. Userpermissions og ACL tutorial på the Bakery: Cakes innebygde bruker rettighetssystem er vist veldig bra, men litt vanskelig å få til å fungere. Basert på en MPTT database er det tunge saker. Begynner å få det til etter en halv uke.. Fant denne manualen som virker litt mer seriøs enn den på cakephp.org
  7. Extra-pretty URLs og afterSave callback tutorialen fra grahambird.co.uk – To raske tutorialer, likte spesielt funksjonen $Modell::findBy hvor er et felt fra databasen din.
  8. Using FCKeditor with CakePHP fra The Bakery: Hvordan bruke en rik-tekst-editor i cake

Om Gerhard Sletten

Gerhard liker fisk.
Dette innlegget ble publisert i Computer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.