Surdeigsboller – bedre en Esso sine

Som en aktiv triathlonsutøver blir det endel langturer på sykkel både i oppbyggingen og i sesongen. På forhånd fyller man selvfølgelig opp lommene bak med et rikt utvalg av karbohydrater i form av bananer, sportsbarer og dobbeltskiver med peanøttsmør og syltetøy. Men som regel går man tom, og da er det selvfølgelig en bensinstasjon som er løsningen. Siden de ofte har tilbud på nybakte boller, er det gjerne en pose på 3-5 av disse man sykler videre med.


Og boller en nemlig perfekt sykkelmat fordi:

  • De kan ligge løse i baklommene uten å bli klissete
  • De kan enkelts spises med en hånd
  • De smaker godt

Men det som har slått meg med bensinstasjonsboller er at det alltid er mye mer luftige enn de man baker selv. Hjemmebakte boller er selvfølgelig dødsbra, men de blir litt mer kompakte og smaker best helt nybakte.

Men det var selvfølgelig før jeg forsøkte å bake boller med surdeig. Muligens var det den lange hevetiden som gjorde susen, iallefall ble de helt perfekte – og hvis man glasserer dem med en sammenvispet egg ser de bra ut også. Dessuten – surdeigsboller kan bakes helt uten fett (imotsetning til bollene man kjøper som sikkert har minst 10% smør)

Oppskriften på surdeigsboller

Fulgte oppskriften på melpakken, men modifiserte den litt for surdeigen.

  • 2 dl melk (kald)
  • 1 dl surdeig
  • 3/4 dl sukker
  • en klype salt
  • 5 dl hvetemel
  • 1 sp kardemomme
  • 1 dl rosiner
  • 1 egg for pensling

Fremgangsmåte

  1. Du bør på forhånd å doblet surdeigen din, fordi vi hever dette bare en gang, og du vil ikke få mulighet til å ta av ny surdeig etterpå.
  2. Løs opp surdeigen i melk, sukker, kardemomme og salt. Melken kan være kjøleskapskald slik at heveprossessen går seinere.
  3. Rør inn melet, og kna ca 10 min. til du får en elastisk deig. Kna deretter inn rosinene.
  4. La stå å heve i ca 12 timer. Rett før du steker dem pisker du sammen ett egg som du glasserer med en sånn bakepensel eller med litt kjøkkenpapir. Vær forsiktig så du ikke trykker sammen bollene.
  5. Stekes på 225°C til de så vidt har blitt gyllende. Ca 10 min.

Lærdom med heving

Lagde to brett, ett som sto å hevet i 4-5 timer i 35°C i varmeovnen og ett som fikk stå 12 timer å heve i romtemperatur. De siste ble mye bedre, så gå for lang hevetid, og gjør det i romtemperatur!

Surdeigsboller - bra hevet

Surdeigsboller - bra hevet

Om Gerhard Sletten

Gerhard liker fisk.
Dette innlegget ble publisert i Mat med stikkord , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.